Horse history


 Lev Tolstoi este considerat unul din cei mai mari scriitori ai lumii. Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre reprezentanţii vârstei de aur a literaturii ruse.
Tolstoi este cunoscut pentru romanele sale ca Război si pace, Anna Karenina, pentru nuvelele sale, pentru scrierile filosofice şi pentru teatru.

 


    Istoria unui cal, este de fapt o tragică reflecţie asupra vieţii omului intr-o societate creată de el însuşi.
    Viaţa omului privita cu ochii unui cal, judecat după înfăţişare, fara sa fie lăsat sa işi arate adevăratele calităţi. Hostomer este victima superficialitatii, a snobismului societăţii.

    La Ateneul din Iaşi, Ion Sapdaru a reuşit sa dramatizeze, sa traducă, sa aplice o coloana sonora, sa facă scenografia si sa regizeze un spectacol minunat, după nuvela lui Lev Tolstoi, „Holstomer: Povestea unui cal”. Spectacolul este unul reusit, plin de viata. Finalul te zguduie un pic si in drum spre ieşire te gândeşti la propria-ti viata…

 

    Cei 12 actori implicaţi în proiect sunt: Alin Popovici, Alina Popescu, Graţian Prisăcariu, Bianca Buhă, Sergiu Moraru, Iorestina Florea, Andrei Onofrei, Ancuţa Gutui, Toma Moraru, Adrian Ştefan, Cristina Rotariu, Tudor Alexandru. În rolul principal, Holstomer, îl veţi regăsi pe Constantin Puşcaşu, actor al Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”.

     „Am meditat mult la nedreptatea oamenilor care mă condamnaseră fiindcă eram pag, m-am gândit la nestatornicia dragostei, dragostea de mamă, şi în general la dragostea femeii, dar mai ales m-am gândit la ciudatele fiinţe de care suntem atât de strâns legaţi – oamenii. Uneori oamenii au nişte purtări şi înclinaţii foarte stranii. Activitatea oamenilor este bazată pe vorbe, a noastră însă e bazată pe fapte.” (Holstomer)

   “Am acceptat cu plăcere acest rol. E o piatră de încercare. Tolstoi a scris despre obiceiul oamenilor de a judeca după alte criterii decât cele juste. După părerea multora, o fiinţă cu certe calităţi trebuie să fie eliminată din societate pentru simplul fapt că nu corespunde fizic.”

Constantin Puşcaşu, actor principal în “Istoria unui cal”

    Deşi porneşte la drum cu o trupă tânără, Ion Sapdaru este încrezător. „Greşelile unor actori tineri sunt mai frumoase şi interesante decât micile succese ale actorilor profesionişti.”

     Toate spectacolele regizate de Ion Sapdaru sunt nişte evenimente care nu trebuie trecute cu vederea de nicio persoană căreia îi place cu adevărat teatrul şi, mai ales, respectă teatrul.

 Pentru fotografii de la acest spectacol răsfoiţi rubrica teatru de la Portofoliu.

Reclame

Posted on 26 Mai 2009, in Spectacole and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: