Fotografia digitala si informatia stocata in fisier


Toate fotografiile conţin date personale ale utilizatorului, imprimate de camerele digitale sau de programele de prelucrare a fotografiilor.
Aceste date, numite Exchangeable Image File Format (EXIF) – „Formatul interschimbabil al fişierului imagine” permit fotografilor profesionişti să identifice unele informaţii despre fotografie, cum ar fi dacă s-a folosit blitz-ul, ce efecte s-au aplicat fotografiei sau când a fost făcută ea.
EXIF poate să indice şi coordonatele GPS din momentul în care a fost făcută fotografia.
Mai mulţi experţi avertizează oamenii asupra importanţei acestor date şi spun că majoritatea fotografilor amatori afişează fără să ştie informaţii private, cum ar fi adresa lor.
Componenta de etichetare geografică a EXIF este ignorată de multe ori pentru că foarte puţine camere digitale conţin cip-uri GPS, dispozitive necesare pentru identificare coordonatelor spaţiale. Totuşi, majoritatea telefoanelor mobile din ultima generaţie, cum ar fi sistemul Android, permit utilizatorilor să folosească această funcţie.
Sistemul cere permisiunea utilizatorului pentru a accesa informaţii despre locaţia în care se afla în schimbul furnizării altor servicii. Dacă accesul este permis, toate fotografiile făcute cu acel telefon vor conţine coordonate GPS.
Telefoanele ultra performante au devenit pentru mulţi utilizatori un înlocuitor perfect pentru camera digitală. Camerele foto
integrate în aceste telefoane sunt un rival incontestabil pentru aparatele foto tradiţionale şi cei mai mulţi dintre posesorii acestor telefoane le au permanent asupra lor.
Abundenţa fotografiilor de pe Flickr care conţin informaţii despre locaţia unde a fost făcută fotografia arată că majoritatea oamenilor care deţin un smartphone nu se gândesc la consecinţele pe care le poate avea utilizarea aplicaţiei GPS a telefonului lor.
Dacă utilizatorul permite accesul telefonul la coordonatele sale geografice, el va putea utiliza programe precum iPhoto sau Picasa, care grupează imaginile în funcţie de locaţie şi le amplasează pe o hartă.
Dar fotografii amatori nu realizează că aceste informaţii rămân întipărite în imaginea captată, iar după ce ea este postată pe Flicker sau Photobuckt oricine poate vedea acele date private.
sursa:
http://www.infonews.ro

Reclame

Posted on 14 Noiembrie 2010, in Home, Tehnica fotografica. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: