Valencia, 99 Fahrenheit


La aproape cinci luni de la deplasarea in Valencia, ma surprinde aceeasi nostalgie ca atunci cand in prima zi de august urcam in metroul care avea sa ma scoata din oras, dupa doua saptamani jumatate petrecute in acest superb oras. De multe ori orasul in sine este mai frumos prin grija oamenilor fata de istorie si cultura.  Din obisnuita lucrarilor stiintifice de la facultate structurez in cele ce urmeaza un scurt stadiu al cunoasterii, harta sufletului meu in Valencia si inchei cu recomandari. Si bineinteles multe, multe fotografii.

Stadiul partial al cunoasterii

Valencia, capitala provinciei cu același nume și al Comunității Valenciene, este al treilea oraș ca mărime din Spania după Madrid și Barcelona. Sunt nenumărate atracții turistice ce pot fi întâlnite aici. Orașul vechi este foarte bine conservat și conține clădiri celebre cum ar fi: La Lonja de la Seda (aflată pe lista patrimoniului Mondial UNESCO), catedrala (care adăpostește Santo Caliz – Sfântul Graal), turnurile Serrano (considerate a fi cea mai mare poartă de intrare într-un oraș în stil gotic din Europa), Casa marchizului De Don Aqua (cu un portal considerat o capodoperă a stilului baroc). De asemenea în Valencia există o frumoasă grădină botanică și un minunat Bioparc – un concept interesant pentru o grădină zoologică în care animalele nu sunt ținute închise în cuști și se plimbă ”liber” în habitate ce imită aproape la perfecțiune pe cele naturale. Si nu in ultimul rand Orașul Artelor și Științei.

Orașul Artelor și Științei este opera celebrilor arhitecți Santiago Calatrava și Felix Candela.

Orașul Artelor și Științei este un vast complex, ce se întinde pe fosta albie a râului Turia, azi un superb parc ce aproape că înconjoară orașul. Conține șase clădiri, fiecare cu destinație precisă, toate integrate într-un decor futurist, avangardist: Palatul Artelor Regina Sofia, Hemisferic, Umbracle, Muzeul de Științe Pricipe Felipe, Agora și Oceanografic. Pentru fiecare din aceste obiective există bilete de intrare individuale sau combinate, prețurile variind de la 7,85 euro pentru Muzeul de Științe sau Hemisferic, 24,9 euro pentru Oceanografic sau 47,9 euro pentru toate obiectivele.

Hemisferic este clădirea a cărei imagine exterioară impresionează având o formă de semicerc. Cu o lungime de 100 de metri, conține în interior, sfera ce constituie sala de proiecție. A fost inaugurată în 1998, fiind prima clădire a complexului.  Este cea mai mare sală de proiecție din Spania și conține trei sisteme de proiecție pe un ecran concav de 900 de metri pătrați. Aici se proiectează filmele IMAX sau alte proiecții 3D, deosebit de spectaculoase.

Muzeul de știință Principe Felipe – este cea mai impozantă clădire a complexului. Arhitectura avangardistă, atrage privirea turistului din orice colț al complexului. Are o formă dreptunghiulară și se desfășoară pe trei nivele. Obiectivul său principal este de a stimula curiozitatea și gândirea critică și în același timp amuzamentul publicului, prin conținutul său din lumea științei, tehnologiei și a mediului înconjurător.

Cel mai vizitat loc al Orașului Artelor și Științei, rămâne fără îndoială, Oceanografic-ul. Aici, poți experimenta o excursie subacvatică în cel mai mare acvariu din Europa. Sunt prezente atât în lacurile de la suprafață cât și în acvariile subterane, principalele ecosisteme marine. Există și un delfinariu cu 24 milioane de litri de apă și cu o adâncime de 10,5 metri. Restaurantul subacvatic și clădirea care oferă acces la acvarii sunt proiectate de arhitectul Felix Candela. Prin intermediul diferitelor instalații, vizitatorii ajung să cunoască comportamentul și  modul de viață a peste 500 de specii diferite, de la rechini, delfini, morse, lei de mare la foci, pinguini, meduze și crustacee. De la inaugurarea acestuia în 2003, peste 12 milioane de turiști i-au trecut pragul. Este deschis tot timpul anului, pentru numeroase activități informative, conferințe, cursuri etc. Cel mai mult impresionează acvariile subterane, unde nenumărate specii de pești și alte vietăți marine pot fi urmărite în spatele unor pereți imenși de sticlă, în culorile difuze și pe fondul sonor al unei muzici ce crează o atmosferă de vis.

Piața Primăriei (Plaza del Ayutamiento) este înconjurată de palmieri și este flancată de două clădiri superbe. Prima este clădirea Poștei (Correos). Clădirea a fost construită între 1915-1922 și are un stil eclectic, stil la modă în prima jumătate a secolului XX. Intrarea este flancată de două rânduri de coloane ionice și de o boltă deasupra căreia sunt figuri alegorice.

Puente de la Exposicion  (arhitect Santiago Calatrava) parcul îți oferă de toate: locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, piste de alergat și de biciclete și multă, multă verdeață. Este amenajat cu gust, sunt adevărate grădini de palmieri, portocali, lămâi sau măslini. Din loc în loc există diverse fântâni, care de care mai frumoase. Alte poduri interesante ”Puente de las Flores” – Podul de Flori, Puente del Mar, Puente de Aragon, Puente Angel Custodio.

Bioparcul este mai mult decât o grădină zoologică, este un parc ce oferă vizitatorului o altă perspectivă, nemaivăzută asupra a ceea ce înseamnă o grădină zoologică. Aici animalele nu sunt în cuști, sunt în habitate cât mai aproape de cele naturale iar turiștii se pot plimba și le pot admira în voie, fără teamă că siguranța lor este pusă în pericol. Printr-un concept inovator, acela de zoo-imersiune, vizitatorii sunt cufundați în habitatul natural al animalelor. O lume magică, ce oferă experiențe interesante, Bioparcul este de asemenea un mare amfiteatru în aer liber ce-și propune educarea copiilor și adulților în spiritul protejării și conservării faunei.

Plajele întinse ale Valenciei pot fi un punct de atracție mai ales în sezonul estival. Orașul este situat pe țărmul Mării Baleare, așa că beneficiază de plaje însorite aproape tot timpul anului. Celebra Playa La Malva Rossa este cunoscută datorită nisipului fin și a lățimii sale considerabile. Faleza este plină de restaurante, cafenele, terase și hoteluri separate de plajă de un șir lung de palmieri falnici.

Festivalurile  din zona Valenciei sunt renumite în întreaga lume. Anual se organizează o mulțime de festivaluri, majoritatea trăite la maxim de localnici, cu o fervoare religioasă greu de descris în cuvinte. Cele mai importante sunt: Las Fallas (15-19 martie) – festival al focului, La Semana Santa este sărbătoarea din Săptămâna Mare când străzile orașului răsună de zgomotul tobelor; Tomatina – celebra bătaie cu roșii din Bunol din ultima miercuri a lunii august. Cazarile in martie sunt pe masura, cu preturi prohibitive pentru salariile medii din Romania.

Imprimarea creierului cu fotoni!

Nu cred ca exista sculptor mai dibaci decat insusi Dumnezeu. Frumusetea norilor dupa parasirea unui Bucuresti ploios, acoperit de nori, e imposibil de redat prin cuvinte. Pufuleti gri-albastrui, Un peisaj carstic superb, o mare involburata, un intins artic pe care le voi pastra in sipetul de amintiri.

Această prezentare necesită JavaScript.

Din punct de vedere turistic Valencia nu apare in destinatiile agentiilor de turism din Romania, insa cine s-a obisnuit destul sa bata plajele din Turcia, Bulgaria ori Grecia se poate gandi serios si la o astfel de destinatie. Nu imi propun sa conving oameni, ci doar sa impartasesc din bucuriile vietii mele.

Valencia este un oras de strabatut la picior ori cu o bicicleta. E superb.

Centrul istoric e plin de turisti.

Seara orasul e superb. Pentru amatorii de vitrine iata cateva „sample” uri

In fiecare sambata la miezul noptii sunt artificii superbe.

Serviciul de taximetrie este acoperit in mare parte de Dacii Logan ori Toyota Pryus, albe. Tarifele nu sunt mici, insa, la cate biciclete sunt, taxiul este un moft.

In centrul orasului poti traversa strada si pe rosu, nimic deosebit nu se intampla…

Cele trei plaje identificate sunt late, nisipul este lipsit de mucurile de tigara, cojile de seminte ori capace/doze de bere identificate pe o plaja din Mamaia. Apa marii nu e cea mai curata, insa este calda, evident, atunci cand media temperaturii in luna iulie este undeva la 37⁰ C. De aici si inspiratia pentru titlul articolului.

Am privit modul in care un invalid in scaun pe rotile are acces la plaja, in spatii amenajate special, ori urca in autobuz cu ajutorul unei trape, are locul sau in autobuz, iar oamenii sunt constienti de prezenta lui acolo. Deci o sa ma repet infrastructura de transport local, wow!

Recomandari

Nu va mai pot oferi linkuri exacte asupra tuturor cautarilor mele despre Valencia. Va pot marturisi ca am rasucit atat de mult harta Valenciei, incat la coborarea din avion aveam sentimentul unui „deja vu”, parca mai fusesem acolo, prin prisma tuturor informatiilor culese de pe internet.

Luati bilete pentru Oceanografic si Bioparc de pe Internet, nu ratati aceste doua obiective. Si priviti ceea ce va urma intocmai ca un copil. Eu am fost incantat.

http://www.bioparcvalencia.es/

http://www.cac.es/oceanografic/

 

Pentru orasul artelor si stiintelor trebuie alocate cel putin doua zile. Intr-o singura incursiune nu poti decat sa alergi intre Muzeul de știință Principe Felipe, Hemisferic si Oceanografic.

Am fost plăcut impresionat de infrastructura de transport local, wow, visa-voi sa stau in statie la Filarmonica din Iasi, sa ma uit la ceas …1 minut, …”proxima parada” apoi sa soseasca mijlocul de transport. E normal ca acei oameni sa fie linistiti. Mediul lor inconjurator nu este brownian, ci sensibil, ca o piesa de Einaudi. Acum inchipuiti-va o calatorie in care am avut doi tineri italieni in fata dreapta, doi in stanga lateral, in spate valencieni, pe culoar un suedez si un francez, fiecare cu povestea lui. Ce rumoare! Am intalnit si romani in calatoriile mele intre Piata Ayuntamento si Malvarossa. Un aspect important, daca doriti sa opriti pentru a vizita stadionul Mestalla (for example), si nu sunt oameni in acea statie, ei bine ai sansa sa nu cobori la „proxima parada”, intrucat nu ai observat ca sunt niste butoane rosii in autobuz pe care le poti apasa, astfel incat soferul sa opreasca.

Este si un parc de distractii cu piscine si tobogane de apa, Benicalamp. L-am gasit mai greu, undeva prin nordul orasului, dar s-a meritat, undeva la 8 euro intrarea. Pentru aventurieri se poate ajunge relativ usor la Benicassim undeva mai la sudul Spaniei (Google it).

Parcul Turia este fascinant. Nu credeam că poate fi atât de frumos. Cu o lățime ce variază de la 100 la 300 de metri, măsoară 8 kilometri între Bioparc și Orașul Artelor și Științei.

În câteva locuri am văzut adevărate parking-uri de biciclete. Puteai să ”închiriezi” una pentru o sumă modică, puneai fisele și se debloca bicicleta. O puteai lăsa oriunde în oraș, la un alt parking. Valenbisi are undeva la 3000 de biciclete in tot orasul, insa nu am reusit sa identific modalitatea de a cumpara un abonament pe doua saptamani. Din cate stiu sunt abonamente anuale pentru localnici.

Inchiriati bicicleta de la ora 10 pana la ora 20 pentru 5 euro din centrul orasului langa Market Central, o sa ramaneti cu niste amintiri, wow.

Terasele se deschid mai pe seara, pe la ora 17 eventual poti servi o bautura.

Pentru un buget rastrans, se face shopping la Mercadona, iar pentru 10-20 euro ai luat un cos de cumparaturi ce iti asigura traiul pentru 2 zile. Duc si acum dorul fructelor de avocado (aguacate 🙂 ). Foarte bune la 3.65 euro/ kg.

Aveti un copil cu voi, duceti-l si la Gulliver – loc de joacă pentru copii.

Nu aveti cum sa ratati arhitectura frumoasa a Garii de Nord cu Plaza de Toros (statia metrou Xativa).

Valencia este locul în care cu siguranță ai vrea să te întorci oricând. Inchid ochii si vad tot orasul! Iar intr-un final trebuie sa admit faptul ca amintirile cele mai frumoase raman datorita oamenilor din jurul tau si nu neaparat a locului. Orasul reprezinta motivatia extrinseca, omul de langa tine pe cea intrinseca.

DSC_0009m

Gracias!

Un „vantage point” despre Valencia aici, aici si aici.

Reclame

Posted on 1 Decembrie 2015, in oameni si locuri and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: